zoute zondag


zoute zondag 1.0

(transport, verkeer en reizen; (vooral) in Nederland; neologisme; neologisme)

zondag tijdens een strenge winter, waarop studenten met een ov-studentenkaart die doordeweeks geldig is, gratis kunnen reizen met de trein en waarop studenten met een weekendkaart tegen een sterk gereduceerde prijs kunnen reizen, om te voorkomen dat er doordeweeks, met name op maandag, in de spits te veel reizigers zijn voor de in beperkte mate beschikbare treinen
De zoute zondag maakt deel uit van de zogeheten zoutacties van de NS, zo genoemd omdat er bij slecht winterweer veel zout gestrooid wordt om de wegen begaanbaar te maken. Ook in de samenstelling zoutezondagaanbod gebruikt.

Algemene voorbeelden


NS lokt studenten uit spits met zoute zondag. Studenten met een ov-studentenkaart die doordeweeks geldig is kunnen met ingang van komend weekend op zondag gratis reizen met de trein. Normaliter krijgen zij dan 40 procent korting. NS hoopt de studenten met dit 'zoutezondagaanbod' uit de maandagochtendspits te krijgen en ze op zondag al naar hun studiestad te laten reizen. Studenten met een weekendkaart, waarmee ze doordeweeks normaal gesproken met 40 procent korting kunnen reizen na 9 uur in de ochtend, kunnen vanaf komende week na zeven uur 's avonds een railrunnerkaartje kopen voor 2,50 euro. "Vooral voor de lange afstanden loont dat de moeite'', aldus NS.

Etymologie


Aard herkomst inheems woord